Šiaurės Šalių literatūros savaitė rajono bibliotekose

Renginio metu

Rajono bibliotekose, kaip ir kasmet lapkričio mėnesį, vyko romantiški  Šalių literatūros savaitės renginiai. Šiaurės šalių literatūros savaitė (anksčiau – Šiaurės šalių bibliotekų savaitė) yra Šiaurės šalių asociacijų „Norden“ federacijos kuruojamas projektas, kuris vyksta jau 22 metus. Šiuo projektu skatinamas skaitymas, populiarinama Šiaurės šalių literatūra, švietimo idealai Šiaurėje bei kaimyniniuose regionuose.

Naujojo Daugėliškio bibliotekoje Šiaurės Šalių literatūros savaitės renginys vyko lapkričio 14 d. Čia susirinko Naujojo Daugėliškio mokyklos daugiafunkcio-centro pradinukai su mokytojomis Dalia Zabuliene ir Lina Gladkauskiene. Šiemet,  susipažinti su literatūriniais herojais, vaikai atėjo jau pasipuošę raudonomis „superherojų“ kaukėmis, kurias pasidarė mokykloje. Mokiniai skaitė švedų Elias ir Agnes Vahlundų parašytos knygos „Superherojų vadovas“ ištrauką, žiūrėjo iliustracijas kompiuterio ekrane. Tai įdomi knyga apie mergaitę Lisa, kuri eilinį kartą vaikoma gaujos, pasislepia bibliotekoje. Ten ji pastebi švytinčią knygą. Ištraukusi ją iš lentynos mergaitė perskaito pavadinimą: ,,Superherojų vadovas". Taip prasideda Lisos virtimas superheroje Raudonąja Kauke. Aptarus skaitytą ištrauką, bibliotekininkė pakvietė prisiminti ir kitus Šiaurės Šalių literatūrinius herojus, pasiūlė smagu stalo žaidimą. Pasirodė, kad mokiniai geriausiai pažįsta Anderseno pasakų herojus. Renginio pabaigoje mokiniai gavo dovanų po „stebuklingą superherojų“ rašiklį.
Lapkričio 15 d. Šiaurės šalių literatūros savaitė sukvietė Gilūtų bibliotekos lankytojus į skaitymo šventę žvakių šviesoje. Gilūtų bibliotekoje skaityta ištrauka iš Einaro Máro Guðmundssono kūrinio „Islandijos karaliai“. Ši knyga – tai beprotiškų pasakojimų rinkinys apie išgalvotą Knudsenų giminę nuo XVIII a. iki pat mūsų dienų.
Šiaurės šalių literatūros skaitymuose „Sutemų valanda“ dalyvavo vyresnieji bibliotekos lankytojai. Buvo skaitoma Einaro Máro Guðmundssono knyga „Islandijos karaliai“. Klausytojų nuomone, tai sudėtingas kūrinys, jame daugybė siužeto vingių, Islandjos, Knutsenų giminės istorijos. Labai vaizdžiai aprašytas Tangaviko gamtos grožis. Skaitytojus sudomino skaityta ištrauka, visi nusprendė, kad romanas vertas dėmesio.
Lapkričio 16 d. Dūkšto bibliotekoje, garsinių skaitymų vaikams ,,Herojai šiaurės šalyse‘‘ metu, taip pat buvo skaitoma smagi Elias ir Agnes Vahlund knyga apie mergaitę Lisą „Superherojų vadovas“ , kuri suradusi bibliotekoje keistą knygą, nusprendžia mokytis ir tapti superheroje. Išmokusi skraidyti ir įgijusi supergalių ji nutaria pamokyti savo skriaudėjus ir padėti tiems, kurie šaukiasi pagalbos. Renginyje dalyvavo Dūkšto mokyklos I ir II klasių mokiniai su mokytoja Galina Čipliene. Mokiniai atidžiai klausėsi skaitomo teksto, stebėjosi, kaip galima išmokti skraidyti, juk tai neįmanoma. Bet Lisai pavyko! Vaikams buvo pasiūlyta nupiešti savo įsivaizduojamą superherojų. Vyko pamokėlė, kaip pasidaryti superherojaus kaukę.