Ignaliniečių kūryba - salakonams

Renginio metu

Birželio 14-ąją, Gedulo ir vilties dieną, knygos „Rytų Aukštaitijos keliuose sutiktieji“ autorė Dalia Savickaitė ir knygos „Ažvinčių kraštas. Tolumos ir artumos“ sudarytojai Rimantas Klimas ir Dalia Savickaitė bei jos tekstų autoriai R. Klimas ir Antanas Jurgelėnas susitiko su Salako gyventojais.

Įstabios architektūros Salako bažnyčioje dalyvavome Šv. Mišiose, prisiminėme to laikmečio aukas.
Vėliau visi rinkosi Salako kultūros centro salėje. Nustebino gana gausus žiūrovų būrys, jauni veidai. Renginys prasidėjo bendrai giedamu himnu, jaunuolių su gėlėmis palydomis prie žuvusių atminimo vietos. Susirinkusiems kalbėjo Zarasų r. savivaldybės direktoriaus pavaduotojas Renius Kisielius, vėliau – knygų autoriai. Dalia Savickaitė pristatė Rimantą Klimą ir papasakojo knygos ruošimo subtilybes, Rimantas Klimas – vienas iš Dalios knygos herojų – autorę. Daug dėmesio skirta patriotinėms nuotaikoms, kalboms apie individo atsakomybę istorijos verpetuose, kiekvieno atsakomybės ribas. Prisimintas D. Savickaitės knygoje pristatytas Lietuvos masonų judėjimas, turėjęs labai daug įtakos valstybės atkūrimo darbuose bei Zarasų žemėse veikę šio darinio žmonės. Pakalbėta apie knygoje pristatytus, dabar Zarasuose veikiančius asmenis A. Gudą, M. Bendelston, J. ir I. Churakovus bei kitus. Renginį papuošė, vilties ateičiai suteikė R. Klimo, M. Milinavičiaus, J. Srėbalius atliekami muzikos kūriniai, tarmiški paporinimai, salakonų ansamblio dalyvių tai kartu su svečiais, tai atskirai dainuojamos senos, geros, krašto dainos.
Belieka priminti, kad knyga išleista D. Savickaitei teikus idėją Ignalinos VB ir kartu paruošus projektą „Rytų Lietuvos X faktoriai: žmonės, renginiai, objektai – turiningai valstybės šimtmečio šventei“ pasėkoje. Jį dalinai finansavo Lietuvos Respublikos kultūros ministerija ir Kultūros Taryba. Renginys skirtas artėjančiam Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui paminėti. Kartu į renginį vykę Ignalinos literatų klubo „Lelija” nariai, kaip ir numatyta projekte, turėjo progos susipažinti su pakeliui „sutiktomis” kultūros vertybėmis. Aplankytos Švedriškių kapinaitės, priglaudusios šio krašto puoselėtojų gyvybes, R. Klimo Kaimo istorijos muziejus.
Projekto vykdymo darbo grupės informacija