Projekto veiklos Norvegijoje sužavėjo inovatyvumu

Kelionės akimirkos

Ignalinos rajono savivaldybės viešosios bibliotekos darbuotojai ir Ignalinos trečiojo amžiaus universiteto klausytojai 2018 m. rugsėjo pradžioje lankėsi Norvegijoje Fredrikstade.

Šios tarptautinės projekto mokymo ir mokymosi kelionės tikslas susipažinti su projekto „Mokymasis, išmaniosios technologijos ir kūrybiškumas“ partnerių Ostfoldo apskrities bibliotekos ir Inspiria mokslo centro bendruomenei veiklomis. Čia atvyko ir partneriai iš Čekijos Prachaticės miesto viešosios bibliotekos ir Senjorų organizacijos.
Norvegija pasitiko nuostabiu, dar vasarišku, oru, pirmomis aukso gijomis pasipuošusiais beržais.
Nepastebimai prabėgo penkios prasmingo darbo ir malonaus bendravimo dienos, susipažinome su norvegų patirtimi ir veiklomis padedant senjorams susigyventi su naujausiomis informacinėmis, komunikacinėmis kompiuterinėmis technologijomis. Kadangi mobilūs telefonai ar kiti įrenginiai šioje srityje ypač pažengusioje Norvegijoje yra nepakeičiama ryšio su dabartiniu pasauliu priemonė, tad ir partnerių veiklos nukreiptos į tai. Darbas grupėje senjorams padeda sumažinti technologijų naudojimo baimę, kartu lengviau įsisavinti žinias. Norvegai mokosi atsisiųsti bei naudoti išmaniąsias programėles, išbandė virtualios realybės akinius, leidžiančius atrasti ir pažinti slaptą 3D įrašų pasaulį atgijusį telefono ekrane, savo išmaniuosiuose telefonuose stebėjo kaip veikia QR kodai, sužinojo kas yra GPS ir kaip galima šią paslaugą panaudoti keliaujant.
Dar viena įdomi norvegų senjorams siūloma veikla – INSPIRIA mokslo centras bendruomenei. Čia galima išbandyti įrenginius demonstruojančius gamtos dėsnius, atskleidžiančius technikos pasaulio paslaptis. Centras buvo įsteigtas mokymo tikslais ir pritaikytas vaikams, jame vyksta pamokos klasėms, į jį atkeliauja vaikai su tėvais. Šio projekto dėka durys į centrą atsivėrė ir senjorams, pasirodo, tai ne mažiau žingeidūs lankytojai... Centru sužavėti liko ir lietuviai, ir čekai.
INSPIRIA planetariume projekto dalyviai buvo pakviesti į kelionę po Saulės sistemą, kurioje iš arčiau susipažino su planetomis, žvaigždynų išsidėstymu Zodiako ženkluose, Paukščių taku... Tai – kelionė laiku ir erdve, jos metu buvo galima užduoti klausimus, diskutuoti.
Mokslo centro kieme laukė dar viena aktuali naujovė – elektriniai dviračiai. INSPIRIA konsultantė paaiškino kaip jie veikia. Projekto dalyviai dviračius išbandė, gavo teorinių žinių bei patarimų galvojantiems tokius dviračius įsigyti.
Dar vienas išbandytas norvegų mokymosi metodas – išmaniųjų apyrankių Fitbit naudojimas siekiant sveikiau gyventi. Facebook grupės ar SKYPE pagalba norvegų senjorai kviečia savo draugus ar kolegas iššūkiams, nes kartu pasiekti užsibrėžtų tikslų yra žymiai lengviau. Lietuvių projekto dalyviai itin susidomėję klausėsi Norvegijos senjorų pasakojimų apie sėkmingą šio mokymosi metodo taikymą.
Visos kelionės metu lietuvių ir čekų grupes globojo Ostfoldo apskrities bibliotekos darbuotojos Elin Westgård Hansen ir Anne Berit Brandvold.
Kelionė prabėgo, bet liko puikūs įspūdžiai, patirtis ir noras siekti žinių, gilintis į išmaniųjų technologijų galimybes, jų pagalba pasilengvinti ir paįvairinti gyvenimą.
Projektas „Mokymasis, išmaniosios technologijos ir kūrybiškumas“ tęsiasi ir partneriai būtinai išbandys inovatyvias norvegų patirtis.

8cfb1ef5639cbcc4880c5b1708cedafa568431cf5a79bb2de0pimgpsh fullsize distr