Ramunės Sakalauskaitės knygos „Gyvenimas, koks jis buvo. Monsinjoro Kazimiero Vasiliausko biografija“ pristatymas

Renginio metu

Spalio 22 d. ignaliniečiai rinkosi į popietę, kurioje buvo pristatyta 2015 m. išleista knyga apie gerai žinomą, gerbiamą kunigą monsinjorą Kazimierą Vasiliauską „Gyvenimas, koks jis buvo: Monsinjoro Kazimiero Vasiliausko biografija“.

Pristatydama savo knygą, autorė Ramunė Sakalauskaitė sakė aprašiusi kunigo tikėjimo bei tarnystės žmonėms kelią. Su kunigu Kazimieru būsimoji žurnalistė susipažino 1989 m., kai atvyko studijuoti į Vilnių, bendravimas tęsėsi iki pat monsinjoro mirties. Autorė priklausė artimam jo žmonių ratui, jai dažnai jai tekdavę dirbti jo „šoferiu“. „Šiandien monsinjoro tarp mūsų jau nėra, tad ši knyga yra tarsi padėka jam už jo draugystę“, – kalbėjo viešnia. Susirinkusiems ji objektyviai, detaliai, glaustai papasakojo apie politinio kalinio ir tremtinio, pirmojo Vilniaus arkikatedros klebono bei atkurtos kunigų seminarijos rektoriaus, Vilniaus miesto garbės piliečio, pagerbto daugybe valstybės apdovanojimų, monsinjoro Kazimiero Vasiliausko nueitą gyvenimo kelią. Knygą žurnalistė rašė ketverius metus ir rėmėsi visais jai prieinamais šaltiniais: Vilniaus arkivyskupijos kurijos archyve saugoma kunigo byla, Lietuvos ypatingajame, Latvijos valstybės, Daugpilio archyvuose rastais dokumentais, niekur neskelbtais kunigo laiškais šeimos nariams, Latvijoje jį globojusių eucharistiečių ir žmonių, kartu su juo dirbusių Latvijos Andrejaus Ždanovo kolūkyje, atsiminimais. Ramunė Sakalauskaitė pabrėžė, kad monsinjoras visada sugebėjo rasti kelią į kiekvieną žmogų, kiekvienam tarti paguodos ir užuojautos žodį, niekam negalėjo atsakyti, net ir sirgdamas. Monsinjoras neskirstė žmonių į turtingus ir vargšus, garsius ir puolusius, net ir girtuokliui prašančiam pinigų, padėdavo, teigdamas, kad nieks nežino kokia jo gyvenimo istorija. Monsinjoro gyvenimas siejamas ir su mūsų kraštu: Rimše, Dūkštu. Atskira knygos dalis - tai surinkti jį pažinojusių kunigų prisiminimai: Vaclovo Aliulio, Jono Borutos, Antano Dilio, Ričardo Doveikos, Arūno Kesilio, Kęstučio Latožos, Tadeušo Matulianeco, Gintaro Petronio, Juozo Tunaičio.
Šiltos ir prasmingos popietės metu buvo skaitomos ištraukos iš knygos, kurios leido geriau pažinti monsinjoro gyvenimą. Renginyje dalyvavo Ignalinos Švč. M. Marijos Gimimo parapijos klebonas kunigas Vidas Smagurauskas, vikaras kunigas Aleksandr Gaičauskas, rezidentas kunigas Jonas Kardelis. Susirinkusieji turėjo progą iš autorės rankų įsigyti leidinį ir gauti autografą.