Lelijos žiede pražydau

Renginio metu

Kasmet medžiams metant lapus, kaštonams – subrandintus vaisius, biblioteka sukviečia rajono kuriančiuosius susitikti, pabendrauti, pasidalinti mintimis bei svajonėmis. Šį spalį įvykęs susitikimas neeilinis, nes jau 30 metų literatų klubas „Lelija“ su didele meile tarsi žiedlapį prie žiedlapio dėlioja savo poezijos ir prozos žodžius į baltą žiedą.

Klubas „gimė“ 1986-aisiais... Pradžioje tai buvo Knygos mylėtojų klubas, kurio veikla sutraukė ne tik skaitančius, bet ir kuriančius. Pirmasis literatų kūrinius pradėjo spausdinti rajono laikraštis „Nauja vaga“ savo skiltyje „Vaivorykštė“. Dar nedrąsius, bet jau ryžtingus kuriančiųjų žingsnius lydėjo viešosios bibliotekos darbuotoja Irena Marudina, kuri ilgus dešimtmečius ne tik kuravo šį klubą, bet ir skatino jo veiklą. Kalbėdama ji prisiminė klubo žmones, jų kūrybą, renginius, išvykas, konkursus. Antrasis klubo „Lelija“ dešimtmetis taip pat buvo aktyvus ir įdomus – lelijiečius jau žinojo ne tik Ignalinos rajono žmonės. Apie šį dešimtmetį kalbėjusi ilgametė klubo prezidentė Agota Ramutė Rimšelienė prisiminė daug gražių renginių, įsimintinų įvykių. Lina Kovalevskienė, pasakodama apie trečią dešimtmetį, neslėpė jausmų – pasidžiaugė gausia literatų kūryba, išleistomis knygomis, naujais veidais, bendravimu su kaimyninių rajonų klubais.
Per šiuos 30 metų klubas augo, keitėsi žmonės... Vieni įsijungė į klubo veiklą, kiti išvykos gyventi kitur, bet liko sąsajos su klubu, dar kiti palydėti anapilin. Tylos minute pagerbti plunksnos broliai ir seserys: O. Černiauskaitė, D. Daukšienė, J. Jadzevičius, S. Žalnieriūnienė, E. Vinkleris, A. Aleknienė...
Bet gyvenimas tęsiasi, „Lelija“ gyvuoja. Tądien pasveikinti klubo gražaus jubiliejaus proga atvyko Ignalinos rajono savivaldybės mero pavaduotojas Gintautas Kindurys, Zarasų literatų klubo „Virš tylos“ literatai, Utenos literatų klubas „Verdenė“, Anykščių literatų klubo „Marčiupys“ atstovė, Lietuvos labdaros ir paramos fondo „Baltasis balandis“ vadovė Aldona Širvinskienė bei Kupiškio literatų klubo „Lėvens balsai“ literatė. Svečiai džiaugėsi gražia švente, linkėjo lelijiečiams kūrybinių idėjų, bendravimo, sveikatos. Savivaldybės dovana „Lelijos“ klubui – ekskursija į Paliesiaus dvarą. Dalia Savickaitė asmenines dovanėles įteikė visoms šio klubo pirmininkėms, kuratorėms, kurios per šiuos 30 metų įdėjo daug darbo. Ignalinos viešosios bibliotekos gerbėja, skaitytoja Rengina Šarkuvienė taip pat atvyko su dovanomis – Šarkadvario obuoliene, kurią įteikė rinktinės sudarytojams, bibliotekininkams bei literatams.
Renginio metu pristatyta kūrybos rinktinė „Banguojantys žodžiai“ tapo dar viena dovana kuriantiems Ignalinos krašto žmonėms, 30-metį švenčiančiai „Lelijai“, 150 metų mininčiai Ignalinai. Viešoji biblioteka kartu su VšĮ „Meno bangos“ parengė ir sėkmingai įgyvendino projektą „Mano dienoraščio puslapiai“. Kaip teigė rašytoja, leidinio redaktorė Gintarė Adomaitytė: „Labai gerai, kad knygoje sudėta įvairi kūryba: ir labai brandi, jau žinomų autorių, ir ta, kurią galima būtų pavadinti liaudies kūryba“. Rinktinėje – 33 autorių poezijos ir prozos kūriniai, šalia jų – krašto gamtos vaizdai, Ignalinos miesto akcentai. Nuotraukų autoriai Algirdas Panavas, Lina Kovalevskienė ir Lina Jakubsevičienė.
Renginio metu muzikinius kūrinius dovanojo Gabrielius Talijūnas ir Povilas Trubila. Eiles iš rinktinės „Banguojantys žodžiai“ skaitė Eimantas Ramanauskas, Marius Vilčinskas, Miglė Dubakienė ir Rūta Ragaišytė.
Literatai neskubėjo skirstytis – rinko autografus, bendravo, dalijosi mintimis bei svajonėmis, fotografavosi atsiminimui. Gražiu renginio ekspromtu tapo Rimanto Klimo bei Mindaugo Milinavičiaus pasirodymas – skambi daina ir smagus pasakojimas.
Popietė „Lelijos žiede pražydau“ visus pakylėjo, sustiprino, įkvėpė kūrybai. Juk kiekvieno iš mūsų keliai savi ir saviti.

O Lelijos! Ežerų krašto Lelijos!
Kaip saulėtekiai mielos mano mintyse...
Tegul visad dega Jums meilės žarijos,
Senų ir jaunųjų kartų širdyse...

                           Antanas Navackas, 2002 m.